Boomverzorging

Controle, advies en uitvoering zijn de drie kerntaken van Bosch Boomverzorging. Hier leest u meer over de verschillende diensten die ik aanbied.

Controle

Een goed begin is het halve werk. Daarom doe ik vooraf altijd een zorgvuldige visuele boomcontrole. Dit gebeurt vanaf de grond. Als boomverzorger let ik op flora en fauna, omgevingsfactoren zoals de aanwezigheid van onder- en bovengrondse leidingen, verkeer, bebouwing, functie, biodiversiteit en aanzichtbepalende waarde.

Uitgelicht-r1-1-2048x683
Advies

De visuele boomcontrole vanaf de grond leidt vervolgens tot een advies.

Onderhoud

Beste bezoeker, hier volgt binnenkort tekst over onderhoud.

Uitvoering

Na de visuele boomcontrole vanaf de grond en het daarop gebaseerde advies bepaalt u welke boomverzorging ik voor u uitvoer. Hieronder staan een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Aanplant en herplant

Bij aanplant en herplant van bomen en struiken wordt samen met u gekeken naar de meest geschikte soort. Historie, omgevingsfactoren en biodiversiteit spelen een rol in de keuze die uiteindelijk door u wordt gemaakt.

Snoei

Snoei

Begeleidingssnoei

Bij een jonge boom is de juiste toepassing van begeleidingssnoei cruciaal voor het volwassen eindbeeld. Daarom is het van belang een klein boompje met de juiste kennis te behandelen. In het gewenste eindbeeld van de boom is onder andere de omgeving een factor. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de doorrijhoogte en aan het feit dat takken op latere leeftijd zullen doorhangen. Bovendien wordt gelet op de aanhechting van de takken. Laat takken waarvan de aanhechting zwak is, tijdig verwijderen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Onderhoudssnoei

Als de boom al in zijn volwassen beeld is spreken we van onderhoudssnoei. In de regel voer ik deze eens in de twee à drie jaar uit. Dit is afhankelijk van de soort, locatie, conditie en vitaliteit van de boom. Ik verwijder dood hout en eventuele andere probleemtakken.

Leiden

Leiden is overigens ook een snoeivorm om een boom te onderhouden. Bekende voorbeelden daarvan zijn leilinde en dak-plataan.

Veteranensnoei

Bij oude bomen verwijder ik indien nodig het dode hout en let ik op of er sprake is van mechanische overbelasting. Soms is het noodzakelijk om ‘uit te lichten’, dat wil zeggen dat door de takken lichter te maken het risico van takbreuk afneemt. Het formaat van de kroon verandert hierdoor niet.

Knotten

Dit is een oude snoeivorm. Wie kent niet de knotwilgenrij aan de rand van een rivier? Geknotte, oude wilgen en essen geven karakter aan een landschap. Vroeger gaven ze vaak grenzen aan tussen landerijen.

Zomersnoei

Bepaalde boomsoorten mogen uitsluitend in de zomer worden gesnoeid: esdoorn, berk, haagbeuk, notenboom.

Kandelaberen

Dit is het sterk innemen van de kruin van een boom. De takken van de kruin worden soms wel meer dan gehalveerd. Bij treurwilgen zien we deze snoeivorm regelmatig. En bij een eik die het moeilijk heeft kan het ook goed werken. Wanneer de buitenste takken doodgaan en af kunnen vallen heeft de eik van binnen uit voldoende kracht om nieuwe scheuten te maken. Ook platanen kunnen deze techniek wel hebben. Het is wel een rigoureuze amputatie. Soms is het echter noodzakelijk voor behoud en veiligheid. Deze ingreep is altijd vergunningsplichtig.

Verwijdering

Uit controle kan naar voren komen dat een boom niet meer veilig is door bijvoorbeeld stormschade of zwamaantasting. Dat zijn overtuigende redenen om een boom in zijn geheel te verwijderen.
Stobben zijn soms lastig om te weg te halen en daarom worden ze nog wel eens achtergelaten in de grond. Soms blijkt pas veel later dat ze in de weg zitten, bijvoorbeeld tijdens een bouwproject. Ik kan deze wortelstronken voor u verwijderen.

Bosdunning

Bosdunning is het maken van een selectie om bepaalde soorten uit een bosperceel te halen of juist te laten staan. Jonge bomen bepalen het toekomstbeeld. Bosdunning ziet er grof uit maar er wordt echt goed gelet op aanwezige flora en fauna. Daarvan afhankelijk bepaal ik een werkwijze waarbij ik zo min mogelijk schade aanricht.

Verzagen